سال جهانی نجوم

بامداد روز 20 دسامبر سال 2007، مجمع عمومی سازمان ملل متحد، قطعنامه شماره 200/62 ، که از سوی ایتالیا به عنوان زادگاه گالیله، برای نامگذاری سال 2009 به نام سال جهانی نجوم

آينده نگران كننده زمين

دورنماي بقاي سياره ما  با نزديك شدن22 آوريل ( روز زمين) امسال متروك و غمبارتر از آن است كه بتوان تصور نمود.  گرم شدن زمين بارها و بارها توسط دانشمندان و پيش از آن حتي توسط دولتها و رهبران صنعتي به عنوان يك واقعيت پذيرفته شده است . مطابق با يكي از گزارش هاي  اخير كه توسط گروه بين المللي بررسي تغييرات آب و هوايي  ارائه شده به احتمال قريب به يقين بيش از 90 درصد انسانها در اين تغييرات مشاركت و نقش دارند.

گروهي از دانشمندان پيش بيني مي كنند ميانگين دماي جهان مي تواند تا سال 2100 ميلادي به ميزان 2 تا 11 درجه فارنهايت افزايش پيدا كند كه به تبع آن سطح اقيانوس ها تا 2 فوت بالاتر خواهد آمد.

 دانشمندان حتي بر آنند كه ممكن است به موازات ساير تغييرات شاهد اندكي افزايش در سرعت چرخش زمين نيز باشيم. يخچالهاي طبيعي كه پيش از آن به گونه كاملاً محسوسي كاهش پيدا كرده اند  ناپديد خواهند شد.

سيل هاي مهيب  مناطقي از زمين را كه دچار خشكسالي شده اند با آسيب شديد روبرو خواهد كرد.

و انسانها با كمبود گسترده آب مواجه خواهند شد. قحطي و بيماري افزايش پيدا خواهد كرد.

چهره زمين به سرعت تغيير خواهد كرد و بيش از  يك چهارم گياهان و جانوران در خطر انقراض قرار خواهند گرفت.

وقتي تاريخ هاي مشخصي براي وقوع اين آسيبهاي بالقوه مطرح مي گردد با موضوع چالش بر انگيزي درگير خواهيم بود.

اين زمانبندي بر اساس مطالعات اخير و نيز بر پايه گزارش هاي علمي گروه بين المللي بررسي تغييرات آب و هوايي (IPCC) تصوير بزرگي از جزئيات آينده زمين را در برابر ما ترسيم مي كند.   

 

 

 

 2007

در حال حاضر بيشتر جمعيت جهان  ساكن شهرها هستند تا مناطق روستايي و اين مسئله سبب تغيير الگوي بهره برداري از زمين خواهد شد. جمعيت جهان بيش از 6.6 ميليارد نفر برآورد شده است.

(Peter Crane, Royal Botanic Gardens, UK, Science; UN World Urbanization Prospectus: The 2003 Revision; U.S. Census Bureau)

 

2008

ماكزيمم ميزان استخراج نفت در جهان طبق برآورد يك فيزيكدان سوئدي طي سالهاي 2008 تا 2018 خواهد بود.سايرين بيان مي دارند كه اين نقطه بازگشت كه به “Hubbert’s Peak”  مشهور است قطعاً پس از سال 2020 اتفاق نخواهد افتاد. بار ديگر پيك جهاني توليد نفت به اين نقطه خواهد رسيد و توليد جهاني نفت ركود و كاهشي بازگشت ناپذير را آغاز خواهد نمود.  اين امكان وجود دارد كه بحران و انحطاط اقتصادي در جهان به وقوع بپيوندد.بر اثر كاهش توليد نفت جهان شاهد كمبود غذا و ستيز و تعارض ميان كشورها خواهد بود.

 (Frederik Robelius رساله دكتراي, University of Uppsala, Sweden; report by Robert Hirsch of the Science Applications International Corporation)

 

2020

وقوع سيلهاي ناگهاني به طور باور نكردني سراسر اروپا را در بر خواهد گرفت. بر اثر كاهش بارندگي بازدهي محصولات كشاورزي در برخي از مناطق زمين به ميزان 50 درصد كاهش پيدا خواهد كرد .

(IPCC)

جمعيت جهان به 7.6 ميليارد نفر خواهد رسيد. (U.S. Census Bureau)

 

2030

بيماري هاي مرتبط با اسهال به ميزان 5 درصد در مناطق فرودست و كم درآمد و بي بضاعت جهان افزايش پيدا خواهد كرد.

در حدود 18 درصد از سواحل مرجاني در نتيجه تغييرات جوي و و ساير  عوامل ويرانگر محيطي نابود خواهند گرديد.

 در برخي از آبهاي ساحلي آسيا به ميزان 30 درصد از مرجانها نابود خواهند شد.(IPCC)

 جمعيت جهان به 8.3 ميليارد نفر خواهد رسيد.(U.S. Census Bureau)

گرماي زمين سبب آب شدن توده هاي يخ و سرازير شدن آن بر كوههاي استوايي در آفريقا خواهد شد.

 (Richard Taylor, University College London, Geophysical Research Letters:)

در  كشورهاي توسعه يافته جمعيت شهري در حدود دو برابر شده و بالغ بر 4 ميليارد نفر  خواهد شد.

بيشتر تراكم جمعيتي  در مناطق سرزميني شهرها خواهد بود. جمعيت شهرها در كشورهاي توسعه يافته به ميزان بيش از 20درصد افزايش پيدا خواهد نمود

(World Bank: The Dynamics of Global Urban Expansion)

 

2040

درياي قطب شمال  در تابستان عاري از يخ شده و عمق يخهاي قطبي شديداً كاهش پيدا مي كند.

ساير دانشمندان معتقدند كه اين منطقه دست كم تا سالهاي 2060 و 2105 تابستان قطبي را تجربه خواهد كرد.

(Marika Holland, NCAR, Geophysical Research Letters)

 

2050

كوههاي كوچك يخي آلپ به طور باور نكردني ناپديد خواهند شد. و كوه يخهاي بزرگتر  تا حد 30 الي 70 درصد كوچك خواهند شد. رولند سنر دانشمند استراليايي از دانشگاه اينزبراك مي گويد  اين يك تخمين و برآورد محافظه كارانه و در حالتي خوشبينانه است چرا كه اين احتمال وجود دارد يخهاي كوه آلپ حتي پيش از سال 20377 از ميان بروند.

  در استراليا با قطع و يقين سالانه دست كم 3200 الي 5200 مرگ مرتبط با گرما به وقوع خواهد پيوست.

كه شديدترين آسيب متوجه افراد بالاي سن 65 سال مي باشد.

500 تا 100 تن نيز سالانه در نيويورك بر اثر گرما جان خود را از دست خواهند داد.

در انگلستان عكس اين قضيه اتفاق مي افتد.  و مرگ هاي مرتبط با سرما از اين ارقام پيشي خواهد گرفت.

 جمعيت جهان به 9 ميليارد نفر بالغ خواهد شد. (U.S. Census Bureau)

محصولات كشاورزي در حاليكه تا حدود 30 درصد در مركز و جنوب آسيا كاهش يافته در شرق و آسياي جنوب شرقي به ميزان 20 درصد افزايش پيدا خواهد كرد. چنين تغييراتي در ساير مناطق نيز ممكن است روي دهد.

تنوع گونه هاي زيستي در نقاطي با تهديد مواجه خواهد شد.

يك چهارم از گياهان و حيوانات مهره دار ممكن است با خطر انقراض روبرو شوند.

(Jay Malcolm, University of Toronto, Conservation Biology)

 

2070

با آب شدن يخهاي قطبي و افزايش سرزمينهايي كه تحت ﺗﺄثير خشكسالي قرار گرفته اند توليد برق نيروگاههاي موجود مولد كاهش خواهند يافت. بزرگترين آسيب متوجه اروپا خواهد بود در جايي كه انتظار مي رود به طور ميانگين با كاهش 6 درصدي مواجه گردد. و در اطراف مديترانه اين كاهش مي تواند به 50 درصد نيز برسد.

گرما و خشكي بيشتر سبب خشكسالي هاي مكرر و طولاني تر خواهد شد.  بعلاوه طولاني تر شدن فصول گرم خطر آتش

سوزي و موج پياپي گرما را به خصوص در منطقه مديترانه افزايش خواهد داد .

 (IPCC)

 

2080

زماني كه بخش هايي از زمين در خشكسالي به سر مي برند ساير مناطق بر اثر سيل زير آب خواهند بود. دانشمندان پيشگويي مي كنند  زندگي  20 درصد از جمعيت جهان كه در اطراف رودخانه ها ساكنند با وقوع سيلاب ها تحت ﺗﺄثير قرار گرفته و در معرض خطر قرار خواهد گرفت.  به ميزان 100 ميليون نفر هر سال وقوع سيل در سواحل را تجربه خواهند كرد. اغلب خطرات گريبانگير مناطق پر جمعيتي خواهد شد كه كمتر مي توانند با افزايش سطح آب دريا هماهنگ شوند و همچنين در مناطقي رخ خواهد داد كه دستخوش چالشهاي ديگري نظير طوفانهاي گرمسيري شده اند. رشد بادكنكي جمعيت ساكن سواحل تا 5 ميليارد نفر در مقياس با 1.2 ميليارد نفر در سال 1990 درخور توجه است. در حدود 1.1 تا 3.2 ميليارد نفر كمبود آب را تجربه خواهند كرد و 600 ميليون نفر نيز گرسنه خواهند ماند.

سطح آب دريا به ميزان بيش از سه فوت در اطراف نيويورك بالا خواهد آمد . سيل  به طور بالقوه راكاويز كني آيلند و بخش اعظم بروكلين جنوبي و كويينز و بخش كوچكي از لانگ آيلند سيتي  آستوريا را در بر خواهد گرفت.

ميدوز كرونا پارك كويينز و بخشهاي پايينتر منهتن و جزيره شرقي بندرگاه شمالي و پل و گذرگاههاي ورازانو زير آب رفته و تلفات عظيمي به بار خواهند آورد.

(NASA GISS)

 

2085

پيش بيني مي شود خطر شيوع تب استخواني بر اثر تغييرات آب و هوايي تا ابتلاي 3.5 ميليارد نفر گسترش پيدا كند. (IPCC)

 

 

2100

دست به دست هم دادن گرمايش جهاني زمين و ساير عوامل دخيل  بسياري از اكوسيستمها را تحت فشار و محدوديت  قرار خواهد داد تا اين اكوسيستمها به منظور تطبيق و هماهنگي با تغييرات آب و هوايي توانايي هاي طبيعي خود را افزايش دهند.

سطح دي اكسيد كربن در اتمسفر به بيشترين ميزان خود طي 650,000 سال گذشته خواهد رسيد.

PH سطح اقيانوس ها بطور باور نكردني به كمتر از 0.5 خواهد رسيد. يعني به كمترين ميزان خود طي 20ميليون سال گذشته.

 توانايي موجودات زنده دريايي و ارگانيسم هايي نظير مرجانها خرچنگها و صدف هاي دريايي خوراكي براي ايجاد پوسته محافظ دچار آسيب خواهد شد.آب شدن يخهاي دايمى زمين به همراه ساير عوامل زمين را به منبعي از انتشار كربن تبديل خواهد نمود. بدان معني كه  ميزان انتشار دي اكسيد كربن به اتمسفر به نسبت جذب آن به مراتب بيشتر خواهد بود.

اگر دماي جهاني توسط بخشهاي پيش از صنعت  2 تا 3 درجه افزايش پيدا كند تقريباً 20 الي 30 درصد از گونه هاي شناسايي شده در سال 2007 منقرض خواهند گرديد.

مناطق آب و هوايي جديد كه در بيش از 39 درصد از سطح زمين گسترش پيدا خواهد نمود به سرعت چهره زمين را  تغير خواهد داد.

(Jack Williams, University of Wisconsin-Madison, Proceedings of the National Academy of Sciences)

 يك چهارم گونه هاي گياهي و جانوري زمين (بالغ بر ميليونها گونه) منقرض خواهند شد. گزارش هاي  IPCC نسبت به  بي حاصل بودن مذاكرات تغييرات آب و هوايي  كنوني و قابليت و زمينه اجرايي آن هشدار مي دهد .

وقوع خشكسالي سطح رطوبت جنوب غربي امريكا و شمال مكزيك و محتملاً بخشهايي از اروپا آفريقا و خاورميانه را كاهش خواهد داد. و به دنبال آن شن هاي روان (درست مانند سال 1930 در امريكا) به راه خواهند افتاد.

(Richard Seager, Lamont Doherty Earth Observatory, Science)

2200

يكي از الگوهاي موجود  پيشگويي مي كند طول روز زميني به ميزان 0.12 ميلي ثانيه كوتاهتر خواهد شد. افزايش دما سبب گسترش اقيانوس از استوا تا دو قطب مي شود. يكي از دلايل اينكه آب از دو قطب جابجا مي شود گسترش اقيانوس آتلانتيك شمالي در نزديكي قطب شمال مي باشد.

قطب شمال و جنوب نسبت به محور چرخش زمين به يكديگر نزديك خواهند شد و از اين رو سبب وقوع سرعت بيشتر گردش زمين مي شوند.

 (Felix Landerer, Max Planck Institute for Meteorology,  Geophysical Research Letters

طولانی‌ترین شب امسال چه زماني رخ می‌دهد

یلدا از قدیمی‌ترین آیین‌های ایران زمین که بيانگر شب زايش مهر است ریشه‌ای هشت‌هزار ساله در تار و پود فرهنگ و تمدن ما ایرانیان داشته است و همه ساله مانند گذشته با شكوه هر چه بيشتر پاس داشته مي‌شود.

 

 

عكس از Pivato - انقلاب زمستاني سال 1384 در آسمان ايتاليا

 

يلدا از ديد نجومي رسيدن خورشيد به نقطه‌ي انقلاب زمستاني و آغاز فصل زمستان است. در واقع انحراف 23.5 درجه‌اي محور حركت وضعي زمين باعث مي‌شود تا استواي آسمان بر دايرة‌البروج منطبق نباشد  و ما در عرض يك‌سال شاهد رسيدن خورشيد به دو اعتدال بهاري و پاييزي و دو انقلاب تابستاني و زمستاني باشيم. در اعتدالين ميزان شب و روز  در نيمكره يكسان مي‌شود ولي در انقلابين ميزان شب و روز در نيمكره‌ي زمين متقارن خواهد بود. به طوري‌كه در شب يلدا شاهد طولاني‌ترين شب سال در نميكره‌ي شمالي خواهيم بود و اين در حالي است كه در نيمكره‌ي جنوبي طولاني‌ترين روز سال رخ مي‌دهد.

اما طولاني‌ترين شب سال در زماني روي مي‌دهد كه خورشيد به نقطه‌ي انقلاب زمستاني نزديك باشد و اين زمان در تاريخ يك‌شنبه 1 دي 1387 در ساعت 15:34 به زمان رسمي ايران رخ خواهد داد. پس نزديكترين شب به اين تاريخ يعني شب 1 دي تا بامداد 2 دي رسماً طولاني‌ترين شب سال  در كشور ايران خواهد بود. حال سوال اين‌جا است كه چرا شب يلدا در سال 1387 يك روز ديرتر رخ مي‌دهد؟

براي پاسخ به اين پرسش بهتر است با قاعده‌ي نوروز تحويلي مقداري بيشتر آشنا شويد. اگر دقت كرده باشيد تحويل سال همه ساله ممكن است بين تاريخ‌هاي 29 و 30 اسفند و 1 فروردين اتفاق افتد. در واقع اين نشان مي‌دهد كه تقويم شمسي ما دچار تغيير و تحول در تعداد شبانه روزهاي هر ماه است. در اين قاعده آمده است:

 

الف: اگر لحظه‌ي تحويل سال بين ساعات 00 تا 12 باشد همان روز را به عنوان آغاز سال جديد (1 فروردين) در نظر مي‌گيرند.

 

ب: اگر لحظه‌ي تحويل سال بين ساعت 12 تا 24 باشد فرداي آن روز  به عنوان اولين روز از سال جديد (1 فروردين) در نظر مي‌گيرند.

به دو تقويم زير از سال 1387 دقت كنيد:

 

تقويم هجري شمسي قراردادي 1387

تقويم هجري شمسي برجي 1387

تحويل برج

1387

 

 

ساعت 09:18:18 پنج‌شنبه 1 فروردين 1387

فروردين 31 روز

فروردين 31 روز

ساعت 20:20:56 شنبه 31 فروردين 1387

ارديبهشت 31 روز

ارديبهشت 31 روز

ساعت 19:30:42 سه‌شنبه 31 ارديبهشت 1387

خرداد 31 روز

خرداد 31 روز

ساعت 3:29:10 شنبه 1 تير 1387

تير 31 روز

تير 32 روز

ساعت 14:24:36 سه‌شنبه 1 اَمرداد 1387

اَمرداد 31 روز

اَمرداد 31 روز

ساعت 21:32:02 جمعه 1 شهريور 1387

شهريور 31 روز

شهريور 31 روز

ساعت 19:14:17 دوشنبه 1 مهر 1387

مهر 30 روز

مهر 30 روز

ساعت 04:38:27 پنج‌شنبه 2 آبان 1387

آبان 30 روز

آبان 30 روز

ساعت 02:15:00 شنبه 2 آذر 1387

آذر 30 روز

آذر 30 روز

ساعت 15:33:34 يك‌شنبه 1 دي 1387

دي 30 روز

دي 29 روز

ساعت 02:10:09 سه‌شنبه 1 بهمن 1387

بهمن 30 روز

بهمن 30 روز

ساعت 16:15:56 چهارشنبه 30 بهمن 1387

اسفند 30 روز

اسفند 30 روز

ساعت 15:13:39 جمعه 30 اسفند 1387

 

تقويم قديمي شمسي در ايران كه قبل از سال 1304 استفاده شده به تقويم برجي مرسوم بوده است. اين تقويم ميزان دقيق عبور خورشيد از هر برج دايرة‌البروج را بر اساس مختصات طول دايرة‌البروجي مورد محاسبه قرار داده است. ولي با توجه به تغييرات طول ماه در طي هر سال اين مسأله باعث اختلال در نظم اداري آن دوران مي‌شد. لذا طي بررسي‌هاي صورت گرفته خورشيد به طور متوسط 6 ماه اول سال را در 31 شبانه‌روز و 5 ماه ديگر را در 30 شبانه روز و برج حوت يا اسفند را در 29 شبانه روز و در سال‌هاي كبيسه تا 30 شبانه روز نيز طي مي‌كند. لذا اكنون ممكن است شب يلدا هميشه در تاريخ مورد نظر رخ ندهد و گاهي اوقات يك شبانه روز زودتر يا ديرتر از موعد شاهد طولاني‌ترين شب سال باشيم. براي مثال در شهر تهران ميزان طولاني‌بودن شب بين غروب خورشيد در 30 آذر تا طلوع خورشد در 1 دي 14 ساعت و 15 دقيقه و 58 ثانيه است و در شب 1 دي تا صبح 2 دي اين ميزان 1 ثانيه افزايش مي‌يابد

منبع:www.nojum.ir

بازگشت بارش اسدي

اخترشناسان ناسا و کالتک معتقدند که در سال 2009 بارش شهابی اسدی پرباری را در پیش خواهیم داشت.

 

پیش‌بینی آن‌ها در ادامه‌ی تخمین‌هایی است که در مورد بارش اسدی 17 نوامبر امسال 2008، (27 آبان 1387) صورت گرفت که سال‌های خاموشی بارش شهابی اسدی را شکست، بنابراین انتظار می‌رود که سال آینده نیز شاهد بارش غنی‌تری بوده و در 17 نوامبر 2009 (26 آبان 1388) نظاره‌گر حدود 500 شهاب در ساعت باشیم.

 

تصوير تركيبي از آسمان در بارش شهابي اسدي 2008 بر فراز اسمان كلورادو

 

 

در 1727 آبان امسال، زمین از میان توده‌ای که آثار به جا مانده از دنباله‌دار55P/تمپل- تاتل را در خود داشت، عبور کرد. آثار باقی مانده ی این رشته از سال 1466، بیش از 500 سال متوقف شده بودند و تقریباً هیچ کس انتظار فعالیت دوباره این رشته را نداشت اما این اتفاق افتاد و رصدگران در آسیا و اروپا تا 100 شهاب در ساعت را نیز ثبت کردند.

26 آبان 1388، زمین بار دیگر از میان این توده عبور خواهد کرد، با این تفاوت که این بار به مرکز توده نزدیک‌تر خواهد بود. بر اساس تعداد شهاب‌هایی که امسال مشاهده شد،  می‌توان تعداد شهاب‌های سال آینده را نیز که بیش از 500 شهاب در ساعت خواهند بود در زمان اوج بارش پیش بینی کرد (ساعت 21:43 به وقت جهانی، 1:13 بامداد 27 آبان به زمان رسمي ايران)

ممکن است بسیاری از خوانندگان ، بارش شهابی بی نظیر سال های 2002-1998را به یاد داشته باشند . در بهترین سال ها (2001 و 1999) تا 3000 شهاب اسدی در ساعت مشاهده شد! البته فعالیت بارش سال 2009 به این شدت نخواهد بود اما اگر پیش‌بینی‌ها درست باشد، بارش شهابی سال آینده به بارش سال 1998 شباهت خواهد داشت که از توده یا رشته‌ای در سال 1333 سرچشمه می‌گیرد و البته این توده غنی است و همین امر موجب خواهد شد که تعداد زیادی آذر گوی مشاهده شود.

 

آیا بارش سال 2009 نیز همین‌گونه خواهد بود؟

به نظر می رسد که تعداد شهاب‌ها یکسان باشد اما آذر گوی‌های کمتری را شاهد خواهیم بود. زیرا توده قدیمی مربوط به سال 1466 تعداد کمی قطعات بزرگ دارد و بنابراین باید آذر گوی‌های کمتری را ببینیم. خوشبختانه در 26 آبان سال آینده ماه در وضعیت محاق قرار دارد و بنابراین هیچ مانعی برای مشاهده‌ي شهاب‌ها وجود نخواهد داشت.

منبع:www.nojum.ir

چه لامپی بخرم | راهنمای خرید روشنایی

چه نوع لامپ های LED بخریم

انواع لامپ و روشنایی

این لامپ‌ها از لحاظ بازده الکتریسته (مصرف انرژی برق) مقرون به صرفه نیستند و از کل انرژی دریافتی فقط 3 درصد را به نور تبدیل می‌کنند و تقریبا تمام انرژی دریافتی به گرما تبدیل می‌شودد که برای دفع این گرما شما مجبور به استفاده از هواکش‌ها می‌شوید که اغلب باعث اتلاف بیشتر انرژی می‌شوند؛ البته ناگفته نماند که در بعضی مناطق سرد و تاریک همین تولید ناخواسته گرما می‌تواند ارزشمند باشد.


لامپ‌های رشته‌ای یکی از قدیمی‌ترین انواع روشنایی است، نور زرد دارند و به شکل حبابی هستند که شامل انواع شفاف، مات و رنگی می‌شوند.
این لامپ‌ها از لحاظ بازده الکتریسته (مصرف انرژی برق) مقرون به صرفه نیستند و از کل انرژی دریافتی فقط 3 درصد را به نور تبدیل می‌کنند و تقریبا تمام انرژی دریافتی به گرما تبدیل می‌شودد که برای دفع این گرما شما مجبور به استفاده از هواکش‌ها می‌شوید که اغلب باعث اتلاف بیشتر انرژی می‌شوند؛ البته ناگفته نماند که در بعضی مناطق سرد و تاریک همین تولید ناخواسته گرما می‌تواند ارزشمند باشد.
نوع دیگر، لامپ‌های هالوژن هستند که بسیار کوچک‌تر از لامپ‌های رشته‌ای عادی‌اند و داخل حباب کوچکی هستند که باید این حباب باز هم در زیر یک لایه شیشه‌ای دیگر قرار بگیرد، به اینن علت که لامپ‌های هالوژن گاهی دچار انفجارهایی می‌شوند و این لایه بیرونی جهت محافظت قرار می‌گیرد، همچنین به طور کلی اثر آتش‌سوزی برای لامپ‌های بدون پوشش خیلی بیشتر است. بازده هالوژن نسبت به لامپ رشته‌ای بیشتر است اما نسبت به لامپ کم‌مصرف از بازده کمتری برخوردار است. بیشترین استفاده از لامپ‌های هالوژنی به خاطر سایز کوچکشان در ویترین‌ها و لوستر‌های خانگی است.
لامپ‌های فلورسنت یا مهتابی همان لامپ‌های باریک و بلندی هستند که با دو نور مهتابی و آفتابی آنها را می‌شناسیم و اغلب تا قبل از فراگیری استفاده از لامپ کم‌مصرف، در خانه‌هایمان ازز آنها استفاده می‌کردیم. این نوع لامپ بازده بسیار بالاتری نسبت به لامپ‌های رشته‌ای و هالوژن دارد، اما این لامپ‌ها هم مضراتی دارند مثلا اینکه به دلیل نوسانات غیر عادی که در نور این لامپ‌ها ایجاد می‌شود باعث خستگی چشم، سردرد و خستگی اعصاب می‌شوند.
لامپ‌های کم‌مصرف(CFL) دقیقا از لحاظ نقطه مقابل لامپ‌های رشته‌ای قرار می‌گیرند، طوری که میزان نوردهی یک لامپ رشته‌ای 100 وات معادل با یک لامپ کم مصرف 18 وات است. در واقعع میزان مصرف انرژی کم مصرف‌ها تقریبا 18 درصد لامپ‌های رشته‌ای است. از دیگر ویژگی‌های مثبت این لامپ‌ها نصب آسان در جای همان لامپ‌های قدیمی است، اما مثل همه لامپ‌های دیگر مضراتی نیز دارند مثلا اینکه چون میزان پرتو ناشی از این لامپ‌ها بیشتر از لامپ‌های معمولی است برای افرادی که پوست حساسی دارند مناسب نیست چرا که کارشناسان معتقدند لامپ‌های کم‌مصرف در درازمدت موجب تسریع ابتلا به بیماری‌های پوستی از جمله سرطان پوست می‌شوند، همچنین بیماری سرگیجه و میگرن را در افراد مبتلا به صرع افزایش می‌دهد. لامپ‌های کم مصرف یا CFL در انواع رنگ‌های سفید(مهتابی)، زرد(آفتابی) و دیگر رنگ‌های آبی، قرمز و سبز تولید می‌شوند. اما لامپ‌های LED عمر بسیار بالایی دارند و به همین دلیل بیشترین موارد استفاده از آنها برای نورپردازی در شب و چراغ‌ها و پروژکتورهای خیابانی و نظامی است، از دیگر کاربردهایشان می‌توانیم به نورپردازی اشیای شیشه‌ای و قطعات یخ در نوشیدنی مهمانان در جشن‌ها و مهمانی‌ها اشاره کنیم. لامپ‌ها LED قیمت بسیار بالایی دارند و به همین دلیل خیلی مورد استقبال قرار نمی‌گیرند و شاید این بزرگ‌ترین ضعفشان باشد. LED‌ها پرتاب نور قوی‌تری در یک جهت دارند و در مقابل آنها CFL‌ها پخش نوری بالاتری دارند.

 لامپ‌های هالوژن هستند که بسیار کوچک‌تر از لامپ‌های رشته‌ای عادی‌اند و داخل حباب کوچکی هستند که باید این حباب باز هم در زیر یک لایه شیشه‌ای دیگر قرار بگیرد، به اینن علت که لامپ‌های هالوژن گاهی دچار انفجارهایی می‌شوند و این لایه بیرونی جهت محافظت قرار می‌گیرد، همچنین به طور کلی اثر آتش‌سوزی برای لامپ‌های بدون پوشش خیلی بیشتر است. بازده هالوژن نسبت به لامپ رشته‌ای بیشتر است

چگونگی تعیین میزان روشنایی: 


-۲۰ تا ۳۰ وات بر متر مربع برای مسکونی 
-۱۰ تا ۱۵ وات بر متر مربع برای زیرزمین – انباری 
-تا ۱۰ وات بر متر مربع برای حیاط 
مقادیر فوق برای استفاده از لامپهای رشته دار معتبر هستند و در مورد لامپهای فلور سنت بعلت راندمان نوری بالا تر ۲۵/۰ مقادیر بالا کافیست. تعداد انشعابهای رو شنایی برای هر۵۰ متر مربعع بنا یک انشعاب رو شنایی بکار می رود. در اتاقهای نشیمن و غذا خوری معمولا" از لوستر استفاده می شود که لو سترها در مرکزاتاق و بقیه چراغها را طوری قرار می دهند که نور یکنواختی بدست آید. در مواردیکه اتاق یک درب داشته باشد کلید را نزدیک درب ودر صورتیکه دو درب داشته باشد ,از دو کلید نزدیک دو درب استفاده می شود . در راه پله ها و راه روها از کلید تبدیل استفاده می کنند.کلید را در ۱۱۰ سانتیمتری از کف تمام شده نصب می کنند. کلید باید طوری نصب گرددکه با باز کردن درب در دسترس بوده و بدون وارد شدن در اتاق در دسترس شما باشد.هیچ نقطه ای از دیوارهای اتاق از ۲ تا ۳متر از نزدیکترین پریز فاصله نداشته باشد.علاوه بر نکات و مطالب گفته شده روشهایی برای محاسبات روشنایی وجود دارد . روش لومن با استفاده از شاخص فضا و روش لومن با استفاده از تقسیم ناحیه ای وهمچنین روشنایی معابر با استفاده از ترسیم نمودارهای ایزوکاندلا. روش استفاده شده در اینجا روش لومن با استفاده از شاخص فضا می باشد که با تغییراتی اندک شرح داده شد

 

LED مخفف واژه LIGHT EMMTTED DIODE به معنای دیود ساطع کننده نور است. دیودهای ساطع کننده نور در واقع جزء خانواده‌ها دیودها هستند که دیودها نیز زیرگروه نیمه هادی‌ها به شمار می‌آیند. خاصیتی که LEDها را از سایر نیمه هادیها متمایز می‌سازد این است که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور از آنها ساتع می‌شود.

LED مخفف واژه LIGHT EMMTTED DIODE به معنای دیود ساطع کننده نور است. دیودهای ساطع کننده نور در واقع جزء خانواده‌ها دیودها هستند که دیودها نیز زیرگروه نیمه هادی‌ها به شمار می‌آیند. خاصیتی که LEDها را از سایر نیمه هادیها متمایز می‌سازد این است که با گذر جریان از آنها مقداری انرژی به صورت نور از آنها ساتع می‌شود. 
سالها قبل ذرات بسیار کوچک کوانتومی ساخته شد که این ذرات کوانتومی کریستالهایی هستند که ابعادشان چند نانومتر بیشتر نیست و می‌توانند از ۱۰۰ تا ۱۰۰۰ الکترون را در خود جای دهند. 
این ذرات به آسانی از خود بسته‌های انرژی منتشر می‌کنند و هر قدر کوچکتر باشد بیشتر تحریک می‌شوند. هر ذره در مجموعه ویژه بوئرز به طور استثنایی کوچک و تنها شامل ۳۳ یا ۳۴ جفت اتم بود. هنگامیکه نور روی ذرات کوانتومی تابانده شده یا جریان برق به آنها وصل می‌شوند آنها با تولید نور از خود واکنش نشان می‌دهند و رنگهای متغیر و متنوعی ایجاد می‌کنند. 
اما هنگامیکه یک پرتوی لیزری روی مجموعه‌ای از این ذرات کوانتومی تابانده شد اتفاق غیر منتظره‌ای رخ داد. ناگهان نور سفیدی تمامی میز را پوشاند و انتظار می‌رفت که ذرات کوانتومی نور آبی منتشر کند اما این نور، نور بسیار زیبای سفیدی بود. 
سپس این ذرات را با پلی اورتان شد و سطح بیرونی یک حبابت لامپ LED آبی را با آن پوشاند. هر چند ظاهر این حباب زیبا نبود اما نور سفیدی مانند لامپهای معمولی منتشر می‌کرد که شدت آن ۲ برابر و دوام آن ۵۰ برابر یک لامپ معمولی ۶۰ وات بود. 
Led‌ها تا اواخر دهه گذشته فقط می‌توانستند سه نور آبی، سبز و قرمز تولید کنند که به همین علت کاربردشان محدود بود. 
سپس led‌هایی با رنگ آبی به بازار آمدند که می‌توانستند نور سفید با هاله‌ای از رنگ آبی روشن کنند. 
بسیاری اعتقاد دارند لامپ‌هایی که از دیودهای ساطع کننده نور استفاده می‌کنند، یا همان LED، آینده را از دست سایر رقبا خارج خواهند کرد.

کاهش توان اکتیو به میزان ۴۰% و کاهش توان راکتیو به میزان ۸۰% مزیت استفاده از چراغ ال ای دی ( LED ) به چراغهای فلورسنت می باشد . حذف نور UV ، طول عمر زیاد ( یکصد هزار ساعت ) ، کاهش هزینه تعمیر و نگهداری و روشن شدن سریع از دیگر مزایای این چراغ می باشد . در کل یک لامپ ۱۰ وات LED برابر یک لامپ ۳۰ وات رشته این نور تولید می کند.

LEDها فاقد پرتوهای مادون قرمز و فرابنفشی هستند که سایر صنایع روشنایی ایجاد می‌کنند و LEDها به سلامت چشم و محیط آسیب نمی‌رسانند. LEDهای سفید قابلیت تولید همه رنگ را داشته و علاوه بر آن از انرژی بسیار کمی در مقایسه با سایر لامپ‌ها و LEDهای قدیمی، برای تولید روشنایی استفاده می‌کنند. 
با توجه به استفاده از LED (ال ای دی) در این نوع چراغ امکان عملکرد با ولتاژ ۲۴VDC و ۴۸VDC فراهم بوده لذا می توان از این چراغ برای سیستمهای روشنایی خورشیدی و یا برق اضطراری بدون نیاز به تجهیزات جانبی استفاده کرد.

LEDها که از دهه‌های گذشته در الکترونیک مورد استفاده قرار می‌گرفتند، عموما برای نمایش خاموش یا روشن بودن نمایشگرها در لوازم مولتی مدیا مورد استفاده قرار گرفتند. اما در‌حال‌حاضر LEDها به نحوی ساخته می‌شوند که نور را در جهت خاصی متمرکز می‌کنند و به صورت چیپ های کوچکی هستند که معمولا داخل یک شیشه گنبدی شکل قرار می‌گیرند و دارای سایز چوب کبریت هستند و به سختی می‌شکنند.

لامپ‌های LED در واقع مجموعه‌ای از یک یا چند LED می‌باشند که برای به دست آوردن شدت نور و رنگ مورد نیاز با یکدیگر در یک مجموعه قرار داده می‌شوند و به منظور تأمین روشنایی و یا تزئینات مورد استفاده قرار می‌گیرند.

در ذیل تعدادی از مزیت‌های عمده لامپ‌های LED را نسبت به سایر لامپ‌ها توضیح خواهیم داد.

بازده

در حال حاضر لامپ‌های LED بازده‌ای بین ۲۰ تا ۴۰ لومن بر وات را دارا می‌باشند و این در حالی است که این مقدار برای لامپ‌های التهابی ۱۲ تا ۱۵ لومن و برای لامپ‌های کم‌مصرف ۳۵ تا ۶۰ لومن بر وات و برای لامپ‌های بخار سدیم این میزان به ۱۰۰ لومن بر وات می‌رسد. مشاهده می‌کنید که ظاهراً لامپ‌های LED برتری خاصی نسبت به لامپ‌های کم‌مصرف و یا بخار سدیم ندارند اما نکته‌ای که باعث تمایز و برتری بازده لامپ‌های LED نسبت به سایرین می‌شود این است که اولاً نور تولید شده توسط آن‌ها در تمام فضا پراکنده نمی‌شود و ثانیاً شامل پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز نمی‌باشند و این باعث می‌شود که شدت نور آن‌ها در فضای مورد نظر نسبت به سایرین بیشتر باشد که در اماکن مختلفی که نیاز به نوز متمرکز مانند فعالیت‌های ابزار دقیق در صنایع، شرکت‌ها و ادارات استفاده نمود که این موضوع در شکل زیر نشان داده شده است.

علاوه‌بر موارد فوق شما می‌توانید برای نیازهای مختلف خود به وسیله لامپ‌های LED نور مورد نیاز خود را تأمین کنید نه کمتر و نه بیشتر و این در حالی است که به علت مشکلات متعدد، لامپ‌های قدیمی را نمی‌توان با هر توان دلخواه تولید کرد و معمولاً دارای استانداردهای خاصی می‌باشند و معمولاً نور آن‌ها نیز مانند لامپ‌های LED قابل تنظیم نمی‌باشد.

 قابلیت اطمینان بالا

فرض کنید که احتمال از کار افتادن یک LED در ساعات ۱ تا ۵۰۰۰ برابر با ۰۰۲/۰ باشد و اگر یک لامپ LED را با ۵۰۰ عدد LED در نظر بگیریم و زمان تعویض این لامپ را منوط به از کار افتادن ۲۰۰ LED بدانیم آنگاه احتمال تعویض این لامپ در زمان ۱ تا ۵۰۰۰ ساعت برابر است با ۰۰۲/۰ به توان ۲۰۰ که تقریباً برابر با صفر می‌باشد.

لذا زمانی که یک لامپ LED را در شرایط استاندارد به کار گرفته شود می‌توان مطمئن بود که تا سال‌ها نیازی به تعویض آن نخواهد بود به همین علت در حال حاضر کلیه لامپ‌های LED از سوی تولید کنندگان خارج از کشور تا ۵ سال تضمین می‌شوند و این شرکت‌ها متعهد می‌شوند که در صورت بروز هر گونه خرابی در هر نقطه دنیا بدون دریافت هیچ هزینه‌ای محصولات خود را جایگزین نمایند.

زمانی که یک لامپ LED را در شرایط استاندارد به کار گرفته شود می‌توان مطمئن بود که تا سال‌ها نیازی به تعویض آن نخواهد بود به همین علت در حال حاضر کلیه لامپ‌های LED از سوی تولید کنندگان خارج از کشور تا ۵ سال تضمین می‌شوند و این شرکت‌ها متعهد می‌شوند که در صورت بروز هر گونه خرابی در هر نقطه دنیا بدون دریافت هیچ هزینه‌ای محصولات خود را جایگزین نمایند.

 عمر مفید بالا

تا قبل از ظهور لامپ‌های LED بالاترین عمری که برای منابع روشنایی ثبت شده بود چیزی در حدود ۵۰۰۰ ساعت بود و این مقدار با کمترین طول عمر متصور برای LEDها قابل مقایسه نمی‌باشد.

حال بیاییم اثر دو خصیصه‌ای که در فوق ذکر شد را بررسی نماییم.

معمولاً هر زمان که از یک خیابان عبور می‌کنید یک یا چند عدد از لامپ‌های روشنایی خاموش هستند و در روز بعد مأموران آن‌ها را جایگزین می‌کنند که این امر مستلزم صرف وقت و هزینه بسیار زیادی می‌باشد ولی با جایگزینی لامپ‌های LED به جای لامپ‌های قدیمی می‌توان تا میزان زیادی در این هزینه‌ها صرفه‌جویی نمود.

 عدم وجود پرتوهای فرابنفش و مادون قرمز

همواره نوری که توسط منابع روشنایی تولید می‌شده است به همراه پرتوهای فرابنفش و مادون‌قرمز بوده است که در حوزه بینایی ما قرار ندارند و کاربردی به منظور تأمین روشنایی ندارند اما موضوع به اینجا ختم نمی‌شود پرتوهای فرابنفش علاوه‌بر این که کاربردی در تأمین روشنایی ندارند بلکه برای انسان مضر می‌باشند و دانشمندان، بر اساس نتایج آخرین تحقیقات زنان را از قرار گرفتن در زیر نور لامپ‌های مهتابی و کم مصرف منع کرده‌اند چون این گونه لامپ‌ها میزان زیادی پرتو فرابنفش از خود منتشر می‌کنند و این در حالی است که تأثیر پرتوهای فرابنفش بر مبتلا شدن به سرطان پوست سال‌ها پیش به اثبات رسیده است.

 به کارگیری با ولتاژهای بسیار پایین

ولتاژ مورد استفاده لامپ‌های LED می‌تواند بسیار پایین باشد و جالب است که لامپ‌های LED با مقدار ناچیزی از ولتاژ نامی خود نیز به نور افشانی خواهد پرداخت و می‌توان آن‌ها را با ضعیف‌ترین و کوچک‌ترین باطری‌ها تغذیه نمود. بنابراین می‌توان بسیاری از سیستم‌های روشنایی صنایع و ساختمان‌ها و حتی معابر را بدون نیاز به اتصال به شبکه‌ی سراسری توسط باطری‌ها و پیل‌های مستقیم تغذیه نمود که مشکل پیک و دره بار شبکه را تا حدودی مرتفع نموده و هزینه احداث تأسیسات انتقال برق در اماکن صعب‌العبور و فواصل بالا را کاهش داد.

 

  1. 0 / 5
  2.   2 نظرات
  3.   3123 بازدید
  masoud — سلام دوستان سلام لامپ برند بورو**** (BURUX) با گارانتی درج شده روی محصول خریداری نموده‌ام که به دلیل سوختن لامپ قبل از تاریخ گارانتی به آدرس 3 دفتر نمایندگیهاشون در سایت مراجعه حضوری کردم. هیچ کدام تعویض انجام ندادند و گفتند که باید حتماً فاکتور داشته باشید و حتماً از این مغازه خرید کرده باشید تا تعویض انجام شود. لطفاً برای تهیه لامپ فق...
  اسماعیل — با سلام توی سایت <a href="http://bulbiran.ir">http://bulbiran.ir</a> میتونید خیلی راحت با توجه به نیازتون لامپ یا محصول روشنایی خودتون رو بخرید. از دستش ندید...