عسل یك واژه عربی است كه در فارسی آن را انگبین میگویند و عبارت است از شهد گلها كه زنبور عسل توسط خرطوم كوچك خود آن را مكیده و از راه دهان به كیسه بسیار كوچك خود موسوم به كیسه عسلی وارد میكندد وقتی میزان شهد جمعآوری شده به حدود ۴۰ میلیگرم رسید، گلها را رها كرده و به سمت كندو پرواز میكند. جالب اینكه برای تهیه یك كیلو عسل، زنبور باید شهد ۲۰ میلیون گل را جمع و به كندو حمل كند. جالبتر این است كه زنبور عسل خاصیت ثابت گلی دارد، یعنی تا وقتی كه مشغول جمع آوری شهد یك گل است، روی سایر گلها نمینشیند.
زنبور عسل پیش از رسیدن به كندو در بین راه مقداری از آب شهد را جذب میكند و چون شهد گلها حاوی ۵۰ تا ۸۰ درصد آب است، با این عمل میزان رطوبت عسل را به حدود ۱۷ تا حداكثر۲۵ درصد میرساند، یعنی حدودا از هر سه گرم شهدی كه زنبور عسل به كندو میآورد، یك گرم عسل به دست میآیدد البته عسل مناطق شمالی كشور به علت بالا بودن رطوبت هوا از آب بیشتری برخوردار است و لذا آبكی میباشد، ولی عسل مناطق كوهستانی از آب كمتری برخوردار میباشد.