قوچان
مراسم نوروز
يک ماه پيش از فرا رسيدن نوروز مردم شهر در صدد تهيه لباس نو، لوازم پذيرائى و تزئين منزل برمىآيند. دو هفته پيش از تحويل سال ”سبزنا“ مىاندازند که همان سبزه است. اين سبزه در سفره هفتسين قرار مىگيرد.
چهارشنبهسورى نيز با شادى و خرودن آجيل و ماهىپلو برگزار مىشود. تحويل سال با چيدن سفره هفتسين همراه است. پس از تحويل سال ديد و بازديدها آغاز مىشود.
مردم قوچان از روز دوم با توجه به ويژگى خيابانهاى شهر که به چهار قسمت اصلى تقسيم شده، مردم محله قسمت دوم و سوم چهارم شهر از ساکنين قسمت اول بازديد مىکنند. روز سوم مردم محله قسمت سوم و چهارم و اول به ديدن ساکنين قسمت دوم مىروند.
روز چهارم مردم قسمت چهارم و اول و دوم به ديدار مردم قسمت سوم و روز پنجم مردم محله قسمت اول و دوم و سوم به ديدن ساکنين قسمت چهارم مىروند. از اين لحاظ طرز ديدارهاى ايام نوروز منحصر بهفرد مىباشد.
عصر روز سيزده اهالى شهر براى سيزدهبهدر به خارج از شهر رفته و در طبيعت بهسر مىبرند. از مراسم اين روز کشتىگيرى است که اغلب در امام مرشد و آقامام برگزار مىشود
مراسم ازدواج
پس از در نظر گرفتن دختر مورد نظر، چند تن از بستگان پسر به خواستگارى دختر مىروند که بدون اطلاع قبلى صورت مىگيرد. سپس از دختر تقاضاى يک ليوان آب مىکنند که نشانه خواستگارى است. پس از توافق طرفين، شبى را تعيين و مذاکره مىکنند و رسماً خواستگارى صورت مىگيرد. پس از تعارفات طرفين، خانوادهٔ دختر کاغذى برمىدارند و صورت صداقيه را مىنويسند و طرفين امضاء مىکنند.
در مراسم بعدى انگشتر و يک قواره پارچه براى نامزدى به خانهٔ دختر مىبرند و عدهاى از زنان بهعنوان جامهبرى بههمراه آنها مىروند و قرار عقدبندان نيز در ضمن آن تعيين نمىشود.
هنگام عقد، دو کله قند جلوى عاقد گذاشته مىشود. عاقد دو کله قند را بههم مىزند و دو تکه سر قند را که مىافتد برمىدارد و به مجلس عروس مىبرند. در آن مجلس دو تکه قند را روى پارچهٔ سفيدى که روى سر عروس انداختهاند مىسايند تا دختر سفيدبخت شود.
از همان قند سائيده شده چاى شيرين تهيه مىکنند و به عروس و داماد مىدهند و بقيه سرقندها را به منزل داماد مىفرستند تا مراسم ”نارزدن“ و شبى که عروس را به خانه داماد مىبرند نگه مىدارند. بعد از خطبهٔ عقد، برادرخواندهٔ داماد او را به اتاق عروس مىفرستد. داماد و عروس مقابل آينه بزرگى قرار مىگيرند. داماد انگشتر به دست عروس مىکند و مادر عروس يک سکه طلا به داماد مىدهد و روى او را مىبوسد.
بعد از مراسم، مادر عروس بهعنوان جا خالى يک لباس براى داماد مىفرستد. يک ماه بعد بهعنوان ”از گريز درآوردن عروس“ مهمانى مىدهند و خلعت مىبرند.
معمولاً ميان عقد کردن و بردن عروس به خانه داماد فاصله مىافتد. قبل از عروسي، جهيزيه عروس با تشريفات مخصوص در چند خوانچه به خانه داماد برده مىشود. در اين شب که ”باغ داماد“ نام دارد، شب بيدار هستند و شادى مىکنند و داماد را به حمام مىبرند و با صداى دهل و سرنا و رقصکنان او را همراهى مىکنند.
شب عروسي، وقت خارج شدن عروس از منزل پدرش، پدر يک قرص نان به کمر دختر مىبندد تا برکت وارد خانهٔ شوهر شود و او را سفارش مىکنند. عروس طى مراسمى به خانهٔ داماد مىرود. يکى از مراسم بردن عروس مراسم نار زدن است. عروس هنگام ورود به خانه داماد از روى مجمعه مسى عبور مىکند و داخل حجله مىشود.
در برخى محلههاى قوچان، مراسم ”داماد سلطاني“ رسم است. در مناطق روستائى شهر قوچان، مراسم کشتى پهلوانان محلى در مراسم عروسى برپا مىشود.



سلام و خسته نباشيد خدمت شما
اين مطالبي كه نوشتيد همه مال روستا هاي اطراف قوچان است.قوچاني همچين رسوماتي ندارند.با اينكه قوچاني نيستم اما اينارو خوب ميدونم
بدنبود?
سلام ببخشید ولی این ها رسم قوچان نیست اکرم باشه رسم های جدیده
سلا.این مال رسم های خیلی قدیمیه اونم روستا ها .الان که رسم ها بیشتر عوض شده و بیشتر رسم های قدیمی فقط در روستا اجرا میشه
سلام این ماله قوچان نیست
☹️
من قوچانیم وخوب میدانم که این آداب و رسوم قوچان نیست و واقعا بدم میاد که یکی در مورد شهر من الکی و دروغ بخواد حف بزنه چون من برای خودم متاسف میشوم;)
سلام ما که قوچانی هستیم بازدید محله به محله نداریم معلوم نیست این رسوم ازکجا امده:p
از نظر رفتار و خون گرمی و اخلاق و..مردم قوچان چگونه افرادی هستن؟اگر کسی میدونه بگه
دروغ
این مال قدیمه من خودم درسته اصلا اهل قوچان نیستم ولی درمورد ازدواج چیزی که میدونم اینه که خواستگاری او گاهی خانواده تعیین میکنه بدون پسره بیان 7با7تشکر7
عالی بود کمک زیادی کرد مرسی
اینا که آداب و رسوم قوچان نیست ?
دروغه من خودم قوچانیم الکی مفت مفت گپ مکن لووو
من قوچانیم و خوب میدونم این رسم و رسوم قوچان نیست ولی آخری هست که پدر یک قرص نان به کمر عروس میبندد من ای رسمو دیدم از نزدیک
بد